GÜNEY KORE HAKKINDA 41 İLGİNÇ BİLGİ

Güney Kore sadece K-pop ile, dizileriyle ve yemekleriyle ünlü değil. Aynı zamanda çok güçlü bir kültüre sahiptir. Bu ülke hakkında sizi şaşırtacak birçok bilgi de bulunuyor. Ben de yazımda Güney Kore hakkında bilinmesi gereken ilginç bilgileri sizin için yazdım.

1- 600’lü yılların ortalarında Gyeongju’da inşa edilen Cheomseongdae Gözlemevi dünyadaki ilk astronomik laboratuvarı bünyesinde bulunduruyor.

2- Güney Koreliler bir kişinin sahip olduğu kan grubunun onun kişilik özelliklerine katkıda bulunduğunu düşünüyor. Bu yüzden Güney Kore’de insanların kan grupları hakkında soru sorması yaygındır. Güney Koreli insanların randevuya çıktıklarında karşısındaki insanı tanımak için sorduğu birçok sorudan biri de budur.

3- Güney Kore Asya’da en çok içki tüketen ülkedir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Güney Kore dünyada içki tüketiminde 17. sırada yer alıyor.

4- Oldukça hiyerarşik bir kültüre sahip olan Güney Koreliler birbirine isimler yerine unvanlar ile seslenmeyi tercih ediyor. Belirli koşullarda birini ilk adıyla çağırabilirsiniz. Ancak diğer durumlarda unvanları kullanmanız gerekir. Bir kişinin yaşı ve durumu onunla nasıl konuşmanız gerektiğini belirler. Sonuçta hiyerarşi onlar için son derece önemlidir.

5- Güney Kore hakkındaki en ilginç ve eğlenceli gerçeklerden biri de eve taşınma hediyesi olarak getirilen şeylerdir. Yeni bir eve taşındığınız zaman insanlar size çamaşır deterjanı ve tuvalet kağıdı hediye eder.

6- Güney Kore’de hem erkekler hem de kadınlar makyaj yapar. Üstelik Güney Kore’de makyaj yapan erkekler diğerleri tarafından ayıplanmaz ve damgalanmaz.

7- Plastik cerrahi operasyonu yaptırmak Güney Kore’de fazlasıyla normal kabul edilen bir durumdur. İnsanlar plastik cerrahiyi bu ülkede benimsemiş durumdalar. Hatta bunu teşvik bile ediyorlar. Ayrıca Güney Koreli birçok genç üniversiteye başlamadan önce plastik cerrahi operasyonu yaptırıyor. Tabi aileleri de bu konuda onları destekliyor.

8- Kimchi geleneksel Güney Kore mutfağında önemli bir yere sahiptir. Tıpkı pirinç gibi kimchi de Güney Kore’de bir yemek menüsünün vazgeçilmezidir. Ayrıca dünyanın en önemli kültür miraslarından biri olan kimchi UNESCO tarafından koruma altına alındı.

9- Güney Kore’de yeni doğmuş bir bebek 1 yaşında kabul edilir.

10- Güney ve Kuzey Kore arasındaki savaş hala teknik olarak devam ediyor. 1953 yılında her iki taraf da ateşkesi kabul etti. Ancak bugüne kadar kalıcı bir anlaşması imzalanamadı.

11- Güney Kore sadece 14 Şubat sevgiler gününü kutlamıyor. 14 Mart’ta kutladıkları ve ‘Beyaz Gün’ adını verdikleri bir başka Sevgililer Günü daha var. 14 Şubat tarihinde kızlar erkeklere çikolata hediye eder. Beyaz Gün’de ise kızlar erkeklerden tatlı alır.

12- Güney Kore kültüründe 4 şanssız bir sayı olarak kabul edilir. Bunun nedeni ise dört kelimesinin ölüm kelimesine benziyor olmasıdır. Bu yüzden asansörlerde çoğunlukla 1,2,3 ve F katlarını görebilirsiniz.

13- Güney Kore plastik cerrahi başta olmak üzere tıbbi turizm alanında oldukça popüler bir yerdir. Dünya’nın her yerinden estetik yaptırmak isteyenler Güney Kore’ye geliyor.

14- Güney Kore’de wifi hemen hemen her yerde kullanılabilir durumdadır. Ayrıca ülke sahip olduğu internet hızıyla da dünyada ilk sıralarda yer alır.

15- Güney Kore’de kullanılan alfabeye hangul denilir. Ayrıca Koreliler her yıl Hangeul Günü olarak da bilinen Kore Alfabe Günü’nü kutluyorlar.

16- Güney Kore 4000 adadan oluşmaktadır. Bu adalardan en büyüğü ve en popüler olanı ise Jeju adasıdır. Ayrıca Jeju adası Güney Kore’nin Hawaii’si olarak da anılmaktadır.

17- Güney Kore’de 18-28 yaş aralığındaki tüm erkeklerin orduda hizmet vermesi zorunludur. Askerlik süresi yaklaşık olarak 2 yıldır. Kadınların ise askere gitmesi zorunlu değildir. Ancak isterlerse yine de askere gidebilirler.

18- Güney Kore yapımı ‘Parazit’ adlı film birçok dalda Oscar ödülüne layık görülen ilk Kore filmi oldu. Ayrıca Altın Palmiye, Altın Küre ve BAFTA’da ödüller kazandı.

19- Güney Koreli öğrenciler için eğitim hayatları ve notları son derece önemlidir. Notlarını yüksek tutmak isteyen öğrenciler iyi şans getirmesi için sınavlardan önce pirinç keki yiyor.

20- Güney Kore’de 20’li yaşlardaki gençlerin birkaç saatliğine ya da bir günlüğüne kiraladıkları aşk motelleri oldukça popülerdir.

21- Güney Kore’nin ulusal hayvanı Sibirya Kaplanıdır.

22- Güney Kore’de reşit olma yaşı ise 19’dur.

23- Taekwondo dövüş sanatı Kore’de ortaya çıkmış bir dövüş sanatıdır.

24- Dünyada tüketilen deniz yosununun %90’ından fazlası Güney Kore’de hasat edilmektedir.

25- Güney Kore’de kırmızı şanslı bir renk olarak kabul edilir. Ama diğer yandan birinin ismini kırmızı renkle yazmak onun öleceği anlamına gelir.

26- Kore isminin kökeni ‘yüksek ve açık’ anlamına gelen Goryeo kelimesinden gelmektedir.

27- Güney Kore’de insanların kendi isimleri dışında bir de resmi olmayan İngilizce isimleri var.

28- Güney Kore’de kadınlar evlendikten sonra kocalarının soyadlarını taşımazlar. Bu Güney Kore’deki yerel bir gelenekten kaynaklanmaktadır. Yasal bir zorunluluk değildir.

29- Güney Kore ‘Sabah Sakinliği Ülkesi’ ve ‘Yüksek Dağlar ve Köpüklü Akarsular Ülkesi’ adlarıyla da bilinir.

30- Güney Kore’de öğrenciler ilkokulda 5 saat, ortaokulda 8 saat ve lisede 12 saat ders görüyorlar. Üstelik bir de okuldan sonra hagwon adı verilen özel derslere katılıyorlar. Sonuçta tüm günlerini derslere ve eğitime ayırıyorlar.

31- Güney Kore’de rüyada domuz görmek iyiye işarettir ve rüyayı gören kişinin şansının açılacağı anlamına gelir.

32- Güney Kore dünyada okullarda dijital kitap uygulamasına geçen ilk ülkedir.

33- 1953 yılında Kuzey Kore, Çin ve Birleşmiş Milletler arasındaki bir anlaşma ile ‘Kore Tarafsız Bölgesi’ kuruldu. Silahsızlandırılmış bu bölge ile Güney Kore Kuzey Kore’den ayrılır. 250 km uzunluğundaki ve 4 km genişliğindeki bu sınır bölgesi neredeyse nüfusun olmadığı bir bölgedir. Ayrıca bu bölge büyük biyolojik ve ekolojik çeşitliliğe sahiptir. Ekolojistler bu bölgede birçok memeli ve kuş türü tespit ettiler. Binlerce bitki türünü de buldular.

34- Güney Kore’de karga kötülüğü temsil ederken saksağan ise iyiliği temsil eder.

35- Güney Kore’de biri sevgilisine ayakkabı (özellikle kırmızı) hediye ettiği zaman bu onun yakın zamanda sevgilisinden ayrılacağı anlamına gelir.

36- Dünyanın ilk robotik hapishane gardiyanları 2012 yılında Güney Kore’nin Pohang kentinde kullanılmaya başlandı.

37- Güney Kore’de biri aşk evliliği (yonae) diğeri ise düzenlenmiş evlilik (chungmae) olmak üzere 2 tür geleneksel evlilik vardır.

38- Güney Kore nüfusunun %20’sinden fazlasının soyadı ‘Kim’dir. Diğer yaygın soyadları ise Lee ve Park’tır.

39- Güney Kore’nin Jeju adasında geleneksel olarak kadınlar işe giderken erkekler evde kalır.

40- Güney Kore’de yeni açılmış bir iş yerinin kapısının önüne tuz döküldüğü zaman bunun iş yerine zenginlik ve bolluk getireceğine inanılır.

41- Geleneksel bir kıyafet olan hanbok hem erkekler hem de kadınlar tarafından giyilirdi.