UZAY HAKKINDA 44 İLGİNÇ BİLGİ

Engin uzay biz insanlar için hala gizemini korumaktadır. Onun hakkında hala yeterli bilgiye sahip değiliz. Ancak uzay hakkında bildiklerimiz yeterli olmasa da yeni şeyler keşfetmeye devam ediyoruz. Bunlardan bazıları ise oldukça ilginç ve önemli şeyler. Ben de bu yazımda size bunlar hakkında bilgi vereceğim.

1- Uzay tamamen sessizdir. Çünkü uzayda ses titreşimlerinin iletilmesi için gerekli olan hava bulunmaz.

2- 1885 yılında galaksimizin dışında bulunan ilk süpernova gözlemlendi. Ernst Hartwig tarafından gözlemlenen süpernovaya S Andromedae ismi verildi.

3- Bir insan çıplak gözle gökyüzüne baktığında Samanyolu ve Andromeda Gökadasını, Macellan Bulutlarını, Yay Eliptik Cüce Gökadasını, Üçgen Gökadasını ve Omega Centauri Gökadasını görebilir.

4- Güneş ve Dünyamız arasında bulunan mesafe astronomik birim olarak ifade edilir. Bir astronomik birim ise aşağı yukarı 150 milyon kilometredir.

5- Dünyamıza en yakın mesafede bulunan gökada bizden 2,5 milyon ışık yılı uzaklığındaki Andromeda Gökadasıdır.

6- Samanyolu’nda 250 milyar ile 500 milyar yıldızın olduğu tahmin ediliyor. Ayrıca Samanyolu Gökadası en fazla yıldızı içeren gökadadır.

7- Bilinen 4 tür galaksi vardır. Bunlar ; spiral (sarmal) galaksi, düzensiz galaksi, çubuklu-sarmal galaksi ve eliptik galaksidir. Samanyolu galaksisi spiral galaksi olarak sınıflandırılır.

8- Dünya, Merkür, Venüs ve Mars iç gezegenler olarak sınıflandırılır. İç gezegenler Güneş’e en yakın yörüngede bulunan gezegenlerdir.

9- Uzayda özgürce hareket eden sıvılar yüzey gerilimi yüzünden kendilerini küre haline getirir.

10- Su uzayda akmadığı için bir astronot havada asılı duran bir suyun içinde kaldığı takdirde boğulabilir.

11- Güneş sistemimizde bulunan en büyük ikinci gezegen Satürn’dür. Bu gezegenin çapı Dünyamızın dokuz katıdır. Ayrıca Satürn düşük yoğunluğa sahip olduğu için ağırlığı gezegenimizin aşağı yukarı sekizde biri ağırlığa sahiptir.

12- Uzayda gezegenimizdeki kum tanelerinden 10 kat fazla yıldız bulunur.

13- Avustralya’da bir üniversitede yürütülen bir araştırmanın sonuçlarına göre gözlemlenebilir evrende yaklaşık olarak 70 sekstilyon yıldız bulunmaktadır.

14- Sahip olduğu benzersiz eksen eğimi nedeniyle Uranüs gezegenindeki bir mevsim 21 Dünya yılına eşittir. Ayrıca Uranüs’ün bugüne kadar keşfedilmiş olan 5’i büyük, 22’si küçük olmak üzere 27 uydusu bulunmaktadır. En büyük uydusu Titania’dır.

15- Beyaz delik madde ve ışık kendisinden kaçabildiği halde dışarıdan girişe izin vermeyen uzayın varsayımsal bir bölgesidir. Beyaz deliklerin varlığı bugüne kadar teoriden öteye geçemedi ve beyaz bir delik bulunamadı.

16- Uzayda hava dolayısıyla rüzgar olmadığı için Ay’da bulunan ayak izleri kaybolmaz.

17- Işığın uzayda bir yılda aldığı mesafeye ışık yılı denir. Işık saniyede yaklaşık olarak 300.000 kilometre hızla yol alır.

18- Uzayda keşfedilmiş olan en yüksek dağ Mars gezegeninde bulunan Olympos Dağıdır.

19- Güneş sistemimizde bulunan gezegenler arasında en yüksek sıcaklığa sahip olanı Venüs’tür.

20- Güneş sistemimizdeki gezegenlerin arasında uydusu olmayan sadece iki gezegen bulunmaktadır. Bu gezegenler Merkür ve Venüs’tür.

21- En son 9 Şubat 1986 yılında Dünya’nın yakınından geçen Halley Kuyruklu Yıldızı 26 Temmuz 2061 yılında tekrar gezegenimizin üzerinden geçecek.

22- Güneş sistemimizde bulunan 5 cüce gezegen vardır. Bunlar ; Ceres, Eris, Pluto, Makemake ve Haumea’dır.

23- Uluslararası Astronomi Birliği 24 Ağustos 2006 yılında Plüton’u gezegenlikten çıkardı ve cüce gezegenler sınıfına dahil etti.

24- Uzayda yerçekimi bulunmadığı için bizim kullandığımız tükenmez kalemler ile yazı yazamayız. Bu yüzden sıfır yerçekiminde kullanmak için özel kalemler üretilmiştir.

25- Samanyolu galaksisi Çin’de ‘gümüş nehir’ olarak da bilinir.

26- 1958 yılında kurulan NASA’nın açılımı ise şöyledir ; Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi.

27- Mars gezegenindeki gün batımları mavi renktedir.

28- Uzayda astronotlar gaz çıkaramazlar.

29- Güneş sistemimizde Jüpiter’den sonraki en büyük gezegen olan Satürn aynı zamanda en hafif gezegen olma özelliğini de taşır.

30- Ay yılda 4 cm hızla gezegenimizden uzaklaşıyor. Bilim adamlarına göre milyarlarca yıl sonra Ay gezegenimizin yerçekimi alanından çıkacak.

31- 4 Ekim 1957 yılında Sovyetler Birliği tarafından uzaya fırlatılan ‘Sputnik’ uzaydaki ilk yapay uydudur.

32- İlk kadın astronot Valentina Tereshkova adlı bir Rus’tu. İlk görevine 16 Haziran 1963 yılında çıktı ve tarihe geçti.

33- Uzayda 1 yıl zaman geçiren bir astronotun boyu 5 santim uzar. Ayrıca bir astronot dünyaya döndükten sonra 6 hafta kas ağrısı yaşar ve düzgün bir şekilde yürüyemez.

34- Dış uzayın başlangıcı deniz seviyesinden yaklaşık olarak 100 kilometre yükseklikte bulunur.

35- Evrenin %68,3’ü karanlık enerjiden ve %26,8’i ise karanlık maddeden oluşur. Aslında gezegenimizden dünyanın sadece %5’ini görebiliyoruz.

36- Plüton’da bir gün Dünya gününe göre 6 gün 9 saat 36 dakikaya eşittir. Yani Plüton’da bir gün 153.6 saat sürer.

37- Uranüs gezegeninin yansıttığı mavi pırıltı aslında atmosferinde bulunan gazlardan kaynaklanmaktadır.

38- Güneş Sisteminin Neptün gezegeninin yörüngesinin ötesindeki bölgesine Kuiper Kuşağı adı verilir.

39- Uzay giysilerinin kasklarında bir Velcro yaması bulunur. Bu yamanın kullanılma amacı ise astronotların kaşınmasına yardımcı olmaktır.

40- Astronot kelimesi Yunancadaki yıldız anlamına gelen astron kelimesi ile deniz anlamına gelen nautes kelimesinden oluşturulmuştur.

41- Işığın Ay’dan Dünya’ya ulaşması ortalama 1,3 saniye sürer.

42- Düşük yerçekimi yüzünden dünyada 60 kilo olan bir kişi Mars’ta 25 kilodur.

43- Güneş gezegenimizden yaklaşık olarak 330.000 kat daha ağırdır.

44- Samanyolu Galaksisi 105.700 ışık yılı genişliğindedir.