HİNT MUTFAĞI HAKKINDA 23 ÖNEMLİ BİLGİ

Hindistan kültürüyle, dini, etnik yapısıyla ve daha birçok ilginç özelliğiyle olduğu gibi zengin mutfak kültürüyle de ön plana çıkmayı başarıyor. Özellikle de baharatlarıyla tanınan Hint mutfağı bölgeden bölgeye farklılık göstermektedir. Zengin mutfak kültürü ile adından söz ettiren Hint mutfağı çayından ekmek çeşitlerine yemeklerinden soslarına ve baharatlarına kadar büyük bir zenginlik göstermektedir. Biz de bu mutfak kültürü hakkındaki 23 bilgiyi sizinle paylaştık.

1- Birçok ülkede olduğu gibi Hindistan’da da üç öğün yemek yeniyor. Hindistan’da tipik bir kahvaltı genellikle akşam yenilen bir yemekten farksızdır. Ancak sabah kahvaltıları bölgeden bölgeye değişiklik göstermektedir.

2- Güney Hindistan’da sabahları baharatlı patatesle, domates sosuyla ve hindistan ceviziyle servis edilen idli ve dosa, pirinç, hint turşusu ve sebze yemekleri yenir. Batı Hindistan’da ise kahvaltılarda buharda pişirilmiş pirincin yanında biber ve chutney adı verilen bir Hint sosu servis edilir. Ayrıca yanında nohut meyvesi dhokla ve turşu yenir.

3- Kuzey Hindistan’da kahvaltılarda roti ya da paratha ekmeği, sebze körisi ile servis edilen pilav, yassı pilav ve yer fıstığından yapılan bir yemek olan poha, yoğurt ve salata ile yenen ve patatesli, unlu bir gözleme olan puri bhaji servis edilir.

4- Hindistan kültüründe çayın çok önemli bir yeri vardır. Hint halkı çayı sütlü olarak içmeyi sever. Ayrıca şekeri çayla birlikte kaynatırlar. Özellikle manda sütü geleneksel çay yapımında yoğun bir şekilde kullanılır. Assam gibi son derece sert bir tada sahip olan Hint çayları için iyi bir seçenektir. Hindistan çay kültürünün önemli bir parçası da masala çayıdır. Hindistan çayları hem sütlü, tatlı hem de baharatlı, zengin aromalıdır. Diğer yandan ise Güney Hindistan’daki insanlar genellikle kahve tüketirler.

5- Hindistan çayları satıcılar tarafından elde edilen baharat karışımları, süt, şeker ve düşük kaliteli siyah çay kullanılarak hazırlanır. Çay Hindistan’da yukardan dökülerek ve kullarhs adı verilen kupalar da servis edilir. Kullarhs adı verilen bu kupalar küçük ve parçalanabilen kilden yapılmış kupalardır ve insanlar çayı içtikten sonra bir yol kenarına kupayı bırakır. Halkın her kesiminden insan Hindistan’ın neredeyse tüm sokaklarına yayılmış olan çay tezgahlarından çay alıp keyifle içebilir.

6- Hint mutfağında ekmek bir vazgeçilmezdir. Yapılan ekmek çeşitleri başta buğday ve darı olmak üzere nohut ve diğer baklagillerden elde edilen unlardan elde edilir. Hint mutfağında çeşitli ekmekler tüketilir. Bunlar ; tava ve sacda pişirilerek hazırlanan roti, paratha ve chapati ve tandoorda hazırlanan naan ekmeğidir. Naan ekmeği sade olarak ya da tereyağı ile yeniliyor. En çok tüketilen ekmek çeşitleri ise ; mercimek unundan yapılan papdam ve sarımsaklı tandır ekmeği adı da verilen lasooni naandır. İdli ise pirinç ve siyah mercimekten yapılan ve Güney Hindistan’da yenilen bir tür kektir.

7- Hint mutfağı genellikle çok baharatlı yemeklerden oluşur. Meyve, sebze ve baharat kullanımı son derece önemli bir yere sahiptir. Ayrıca mango Hindistan’ın ulusal meyvesidir. Hindistan cevizi sütünü de yaygın olarak kullanırlar. Özellikle Güney Hindistan’da hindistan cevizi yağı sıklıkla yemeklerde ve kızartmalarda kullanılır. Gül suyu ve kurutulmuş meyveler Hint mutfağının bir parçasıdır.

8- Hint mutfağında aslında köri diye bir baharat bulunmaz. Köri hazırlanan yemeğe göre değişiklik göstermektedir. Et yemeği ile sebze yemeği için hazırlanan köri birbirinden farklı olabilir. Köri birçok baharatın bir arada kullanıldığı bir sos çeşididir.

9- Hint mutfağında tohum veya tanecik halinde olan baharatlar kullanılacağı zaman toz haline getirilip taze olarak tüketilir. Bu sayede baharatların aroması ve keskinliği korunmuş olur.

10- Hindistan halkı yemeklerini genellikle elleriyle yer ve bunu yaparken sağ elin parmak uçlarını kullanırlar. Yemeklerini kendilerine özgü olan hamur işlerinin eşliğinde tüketirler. Yemek bittikten sonra ‘paan’ adı verilen baharat ve aromatik karışım servis edilir. Nefesi tazeleyen bu karışım çiğnenir ancak yutulmaz.

11- Hinduizm’de inek kutsal kabul edildiği için inek eti tüketilmez. Özellikle Güney Hindistan’da katı bir et yemezlik vardır. Ayrıca yolunuz Hindistan’a düşerse aklınızda bulunsun. Hindistan’daki etin kalitesi düşüktür. Bu yüzden et tüketmemeye dikkat edin.

12- Ülkede tüketilen yemekler dini gruplara ve kast sistemine göre farklılık gösterir. Örneğin Müslüman olanlar et, ekmek ve deniz ürünleri tüketirken Hindular sebze ve haşlanmış pirinç ve Hindistan mercimek yemeği olan ‘dal’ yer.

13- Kulfi bir tür Hint dondurmasıdır. Bazı bölgelerde kulfi noddles adı verilen soğuk hamur parçaları ile birlikte tüketilir. Barfi adlı tatlı ise bir diğer dondurma türüdür ve Hint dilinde buz anlamına gelir.

14- Güney Hindistan’da vejetaryenlik yaygın olduğu için insanlar sebze ve pirinç ağırlıklı beslenir. Güneyde ekmeğin yerine daha çok pilav tüketilir. Baharat miktarı daha az olmasına rağmen yemeklerindeki acı çok fazladır. Sebzenin ve mercimeğin karışımından elde edilen ‘sambhar’ Güney Hindistan’da yenen ve ekşi bir tadı olan ‘tamarind’ sosu ile servis edilen bir aperatiftir.

15- Hindistan mutfağında ana yemeklerin yanında çeşitli soslar ve yoğurt servis edilir. Yoğurt baharatlarla karıştırılarak veya sade olarak tüketilebilir. Yoğurtun bir başka sunum şekli de ‘lassi’dir. Lassi biraz koyu kıvamda olan ayrana şeker katılarak hazırlanır. Tuzlu olarak da tüketilebilir. Ancak Hintliler genellikle şekerli olanını tercih ediyorlar. Sabah kahvaltısında lassinin içine mango, muz, ananas ekleyerek bir kahvaltı içeceği olarak da tüketiyorlar.

16- Ayrıca baharatların yoğun acısını azaltmak için yoğurt ve meyve tüketiliyor. Hindistan’da inek eti bir tabu olduğu için inek eti yerine tavuk ve balık eti yenir.

17- Kuzey Hindistan’da Pencap mutfağı ve Babür saray mutfağı etkilidir. Vejetaryen yemeklerin yanı sıra et yemekleri, manda sütü başta olmak üzere süt ürünleri Pencap mutfağında önemli bir yer tutar. Süt ürünü olarak dahi (yoğurt), paneer (peynir) ve ghee (bir tür sade yağ) yenir. Baharat olarak ise kakule, kişniş, tarçın ve kimyon kullanılır.

18- Kuzey Hint mutfağında yemekler daha etli, bol baharatlı ve az acılıdır. Acı ekşi ile bir arada kullanılır. Amchoor (kurutulmuş mango tozu) yemeklere ekşi tat verir.

19- Kuzey Hindistan’da Pencap mutfağında geleneksel bir pişirme yöntemi olan tandırda pişirme popülerdir. Et olarak kümes hayvanları, keçi ve kuzu eti tercih edilir. Biryani, kebap, keema ve haleem etle pişirilen bölgeye has yemeklerdir.

20- Bununla birlikte Pencap mutfağında vejetaryenlerin tüketebileceği yemekler de var. Paneer adı verilen taze süzme peynir, baba ghanoush, saag ve geleneksel bir tatlı yemeği olan panjiri bu yemeklerden bazılarıdır.

21- Özellikle Pencap mutfağında garam masala adı verilen bir baharat karışımı kullanılır. Bu karışımın içinde tarçın, kimyon, kakule, kişniş tohumu, tane karabiber ve karanfil gibi baharat tohumları bulunur. Ancak yine de unutulmamalıdır ki garam masalanın içindeki malzemeler değişiklik gösterebilir.

22- Diğer yandan Hint mutfağında sütlü tatlılar da meşhurdur. Sütlü tatlılar için manda sütü kullanılır. Başta Rasagulla olmak üzere Rasamalai ve Rasabali sevilen sütlü tatlılardır. Sütlü tatlılara gül suyu, lokum, badem ve fındık ezmesi koymak yaygındır.

23- Hintliler her yemek öncesinde ve sonrasında ellerini mutlaka yıkarlar. Ayrıca Hindistan’da tabağınıza konan bütün yemekleri bitirmelisiniz. Aksi takdirde büyük bir saygısızlık yapmış olursunuz. Herkes yemeğini bitirdikten sonra sofrayı terk edebilirsiniz.