Köpekler yavruluk dönemlerinde viral enfeksiyonlara karşı son derece duyarlıdırlar. Evcil köpeklerin yanı sıra kurt, kokarca, panda, rakun, vahşi köpek çakal ve tilki gibi vahşi hayvanlarda da gençlik hastalığı görülebilir. Hastalık çoğunlukla 3-6 aylık yavru köpeklerde görülmektedir. Ayrıca gençlik aşısı yapılmayan yetişkin köpekler de tehlike altındadır. Solunum, sindirim, sinir sistemine ve köpeklerin metabolizmasına büyük ölçüde zarar verir. Hayvanda felç ve ölümcül zatürre görülebilir. Gençlik hastalığı çok ciddidir ve genellikle köpeğin ölümüyle sonuçlanır. Bundan dolayı gençlik hastalığına karşı gerekli tüm önlemler zamanında alınmalıdır.
Gençlik hastalığı paramyxoviridae ailesinden tek sarmallı bir RNA virüsüdür. Ölüm oranı ve hastalığın etkisi hayvandan hayvana değişiklik göstermekle birlikte bazı türlerde ölüm kaçınılmazdır. Köpeklerde de ölüm oranı hayli yüksektir. Hastalığın etkisi, süresi ve sonucu hastalığa yakalanan köpeğin bağışıklığının ne kadar güçlü olduğuna, sağlığının nasıl olduğuna ve köpeğe bulaşan virüs varyansının türüne göre çeşitlik gösterir.
AŞILAMA
Gençlik hastalığını önlemenin en doğru ve pratik yolu yavru köpekleri 6. hafta ile 16. hafta arasında 2-3 hafta arayla 2 doz aşılamadır. Bu aşının sağladığı bağışıklık 3 yıla kadar etkilidir. Köpekler gençlik hastalığına karşın düzenli aralıklarla aşılanmalıdır. Veteriner hekimin verdiği tavsiyeler dikkate alınmalıdır. Aşılanma sıklığına, yaşanan bölgedeki gençlik hastalığının yaygınlığına göre veteriner hekim karar verir. Bununla birlikte bu virüs insan sağlığı için tehlikeli değildir.
Bu aşı köpeğin yavruluk döneminden itibaren yapılmalıdır. Köpek yeni sahiplenilmişse veteriner hekime götürülmelidir. Köpekler vahşi hayvanlara karşı korunmalıdır. Köpekler oyun zamanlarında ya da yürüyüşe çıkarıldıkları sırada enfeksiyon kapma riski taşıyan mama ve su kaplarından uzak tutulmalıdır. Düzenli periyotlarla aşının yapılmasına özen gösterilmelidir.
VİRÜS NASIL BULAŞIR?
Gençlik hastalığı su ve mama kaplarının ortak olarak kullanılması yolu ile bulaşabilir. Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre bu hastalığın en yaygın bulaşma sebebi damlacık yoludur. Yani enfeksiyona yakalanmış köpeklerin salyasından, idrarından, dışkısından bulaşır ve öksürme, hapşırma yolu ile de geçer. Yeni doğan yavrular ise hastalığa yakalanmış anneden gençlik hastalığını kapar. Bununla birlikte virüs soğuğa karşı dirençlidir ve yılın her döneminde görülebilir.
